PRIMARIA COMUNEI ODAILE

Judetul Buzau

EVENIMENTE

MULTUMIRI OAMENILOR DE BINE   !!!

Am prezentat în articolul trecut o scurta prezentare a demersurilor si eforturilor facute pentru reconstructia Bisericii cu hramul "Sf. Gheorghe", veche de peste 600 de ani, construita din lemn si declarata monument istoric din satul Odaile.
Am aratat desavarsita abnegatie si dragoste a satenilor pentru biserica atat de draga inimii lor, concretizata în munca si contributia ce a facut posibila reconstructia bisericii, toate sub coordonarea preotului Grigore Florinel.
S-a montat tamplarie, usi, s-au achizitionat elemente de mobilier, e.t.c., însa insuficient fata de necesarul care sa duca la o buna oficiere a slujbelor.
Iata ca roadele nu au întarziat sa apara si recontructia bisericii a ajuns în stadiul de finisare a tencuielilor interioare si exterioare, urmand sa se realizeze picturile, în spiritul traditiei noastre crestine.

Pe aceasta cale dorim sa multumim tuturor oamenilor de bine care au contribuit si au facut posibila reconstructia bisericii pana în acest stadiu.
De asemenea dorim sa adresam rugamintea de a aduce un nou prinos prin sprijinul acordat în vederea continuarii lucrarilor si realizarii în forma finala a bisericii.

                                           Cu consideratie si compasiune pentru comuna Odaile,
                                                    Consilier juridic, Militaru Vasile.
                                                                      
       BISERICA SFANTUL GHEORGHE DIN SATUL ODAILE       O tragedie pentru locuitorii comunei s-a petrecut in noaptea de miercuri spre joi, 31 Decembrie 2009 orele 3.00, dimineata in satul Odaile. 

       Biserica cu hramul "Sf. Gheorghe", veche de peste 600 de ani, construita din lemn si declarata monument istoric din satul Odaile a fost distrusa de un incendiu provenit de la de la un scurtcircuit electric la tabloul de distributie.
Incendiul a fost observat de paznicul de la primarie care a alertat satenii.
       Cu eforturi supraomenesti au incercat sa stinga incendiul, insa puterea focului a fost mai mare. Parjolul luase o amploare mult prea mare sub ochii disperati ai oamenilor care se vedeau neputinciosi in fata dogorii. Au incercat cu galeti cu apa, au anuntat pompierii, s-au zbatut, au alergat, insa in final truda, efortul lor si al pompierilor au fost zadarnice.
       Au ars obiecte de cult, vesminte bisericesti, picturi de patrimoniu, biblioteca si arhiva parohiala, toata biserica a ars în totalitate si nu a putut fi salvat nimic din ea.

       Sarbatorile in anul 2009 noua au fost triste pentru comuna Odaile. Se anunta un an greu, insa dragostea acestor oameni pentru Dumnezeu, pentru cele sfinte, a invins orice greutate.
       La ceas de cumpana s-au strins bani, atat de sateni cat si de la fii satului care nu au uitat locurile natale si radacinile atat infipte in aceste locuri atat de frumoase.
       Unii au contribuit cu produse alimentare, altii cu materiale de constructii, fiecare cum si cu ce a avut.
       O mare implicare a avut si administratia publica locala, unde primarul comunei, stimat fiu al satului, dl. Grama Tache Cristache a avut initiativa de a ajuta parohia la proiectul si documentatia noii biserici.

       Si astfel se naste aproape o legenda, legenda unor oameni cu suflet bun si dragoste pentru aproape, Dumnezeu si semeni, pentru biserica lor, pentru comunitatea lor. O mare cinste pentru ei si un exemplu pentru multi altii…
       Dar totusi sa lasam povestirea sa curga mai departe…
 In primavara anului au inceput sa se stranga materialele de constructie, sa se organizeze totul sub coordonarea si cu atenta grija a preotului Grigore Florinel, un om destoinic si cu un suflet mare sub haina preoteasca.
       Si astfel a inceput renasterea noii biserici pe vechiul amplasament, din propria cenusa ca pasarea Phoenix. Au lucrat oameni in cate randuri a fost nevoie, in echipa de pana la 40, au muncit la turnat fundatia, la turnat stalpi, la zidarie, oriunde a fost nevoie.
       Cand s-a turnat fundatia s-au folosit 8 betoniere iar  participarea oamenilor indrumati de preotul Grigore Florinel a fost exemplara. Astfel satenii au lucrat totul, doar pentru tabla de pe acoperis s-a folosit un meserias.

       Insa au ramas de facut si altele: tencuieli interioare si exterioare, pictura, tamplaria la turla bisericii, de procurat cele necesare oficierii slujbelor, e.t.c.

       Pe acesta cale adresam astfel tuturor oamenilor de bine o smerita rugaminte: cu ce se poate ajutati biserica si va faceti casa in Rai.

                                                                  Scris de consilier juridic Militaru Vasile.


Biserica Sf. Gheorghe reconstruita Biserica Sf. Gheorghe reconstruita Biserica Sf. Gheorghe reconstruita
Biserica Sf. Gheorghe reconstruita Biserica Sf. Gheorghe reconstruita Biserica Sf. Gheorghe reconstruita
Biserica Sf. Gheorghe reconstruita Biserica Sf. Gheorghe reconstruita Biserica Sf. Gheorghe reconstruita
  Biserica Sf. Gheorghe reconstruita  


------------------------------------------------------------------------------------------------------


     NOUL DRUM ASFALTAT DIN VALEA FANTANII

       Dupa ce in decembrie 2009 a ars biserica cu hramul "Sf. Gheorghe", veche de peste 600 de ani, in martie 2010 a avut loc o alta incercare pentru satenii comunei Odaile, din judetul Buzau.
       Alunecarile de teren incepute in urma cu mai bine de patru ani, in primavara anului 2010 au fost mult mai intense dupa dezghetul si ploile din luna martie iar drumul comunal ce asigura legatura cu de la Valea Fantanii cu alte sate ale comunei s-a surpat, peste o mie de oameni riscand sa ramana izolati.

       Dupa cum a declarat si in presa dl. Cristache Grama, primarul localitatii Odaile: "Singura intrare de pe drumul 203 L se face prin acest drum comunal care e rupt la intrare. Am balastat dar se rupe la loc. Fara un ajutor de la guvern, pentru consolidarea versantului, nu o sa rezolvam nimic".
    
       De asemenea si prefectul judetului Buzau, dl. Paul Beganu a declarat:
       "Sunt afectate mai multe zone în judet. Cel mai grav e aici la Odaile, cu zece sate In pericol de izolare, si din pacate pe plan local nu sunt fonduri. Sunt necesari aproximativ trei milioane de lei numai pentru refacerea temporara a acestui drum".

       Chiar si Primul Ministru al Romaniei, dl. Emil Boc a vizitat zona afectata de alunecarile de teren si ulterior cu sprijinul acordat s-a refacut zona afectata.
       Urmare a demersului autoritatilor, al Guvernului al Primariei Odaile, al Institutiei Prefectului – jud. Buzau, locuitorii comunei Odaile beneficiaza acum de un drum de acces in comuna consolidat, reparat si chiar asfaltat.


       Premierul Emil Boc a aterizat astazi la Odaile
       VIDEO si FOTOGALERIE Peste o mie de buzoieni risca sa ramâna izolati de restul lumiiNoul drum asfaltat din Valea Fantanii Noul drum asfaltat din Valea Fantanii Noul drum asfaltat din Valea Fantanii
Noul drum asfaltat din Valea Fantanii Noul drum asfaltat din Valea Fantanii Noul drum asfaltat din Valea Fantanii
Noul drum asfaltat din Valea Fantanii Noul drum asfaltat din Valea Fantanii Noul drum asfaltat din Valea Fantanii
Noul drum asfaltat din Valea Fantanii Noul drum asfaltat din Valea Fantanii  » Vezi arhiva